Arkana kulinariów

Sekret udanych naleśników

Grono miłośników naleśników stale się zwiększa. Lubią je dzieci i dorośli. Nie ma się co dziwić – w końcu opcji ich przygotowania jest tak wiele, że każdy znajdzie coś, co trafia w jego gusta.

Naleśniki przygotować można na słodko, ostro, słono, uderzając w różne nuty smakowe. Same usmażone placki nie są zbyt efektowne, pełnie smaku zyskują dopiero po przełożeniu ich dodatkami. Wielu osobom wydaje się, że smażenie naleśników jest trudną sztuką. Tymczasem w tym stwierdzeniu nie ma ani odrobiny prawdy. Wszystko, czego trzeba, by posiąść tę umiejętność, to chęci i odpowiednia patelnia do naleśników (przykład w ostry-sklep.pl).

Jaka patelnia do naleśników będzie odpowiednia?

Przede wszystkim, musi posiadać ona powłokę nieprzywierającą. Uchroni to naleśniki przed przywieraniem i rozrywaniem. Dobrym pomysłem jest wybór patelni z dnem o groszkowej strukturze, dzięki temu placki będą smażyć się równomiernie na całej powierzchni. Warto pamiętać, że dobra patelnia jest inwestycją na lata, toteż niekoniecznie trzeba obawiać się tych o wyższej jakości i cenie, bowiem przy odpowiedniej trosce zostaną w kuchni na bardzo długo.

Dobra patelnia do naleśników ma niskie brzegi, co umożliwia swobodne ich przerzucanie. Z pewnością przy pomocy odpowiedniej patelni każdy może zostać mistrzem smażenia naleśników.