Blender wysokoobrotowy a jego wyposażenie
Zarówno pod względem właściwości, jak i możliwości zastosowania wysokoobrotowy blender wyróżnia się różnorodnością. Niekwestionowaną zaletą blendera wysokoobrotowego jest funkcjonalność. Posiada wiele praktycznych możliwości, dzięki którym przygotowanie soków, lodów, sorbetów, past, zupy typu krem, masła orzechowego czy majonezu, a nawet mąki jest po prostu bardzo łatwe.
Wysokoobrotowy blender ( link )charakteryzuje się przede wszystkim tym, że może posiadać od dwudziestu czterech tysięcy do trzydziestu dziewięciu tysięcy obrotów na minutę. Jest to jednoznaczne z tym, że przygotowane za pomocą blendera wysokoobrotowego smakołyki mają jedwabistą, jednolitą konsystencję. Ma to szczególne znaczenie wówczas, gdy blender wysokoobrotowy wykorzystuje się do sporządzania pierwszych dań dla maluchów, ponieważ – w odróżnieniu od gotowych słoiczków – dokładnie wiadomo, jakie składniki zostały zmiksowane.
Blender wysokoobrotowy (poza opcją pulsacji, blokadą bezpieczeństwa, niezależnym chłodzeniem silnika i ręcznym regulatorem obrotów) został wyposażony w ostrza wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Blender wysokoobrotowy może być wykorzystywany do rozdrabniania, upłynniania masy oraz emulgowania.