Arkana kulinariów

Zmień sposób odżywiania – paruj!

40% – właśnie taką stratę witamin i minerałów ponosimy w trakcie tradycyjnego gotowania warzyw. Dużo mówi się o tym, że to woda przejmuje wszystkie składniki. My się jej pozbywamy i zjadamy jedynie w połowie wartościową potrawę.

poręczny garnek do gotowania parowego

Co zrobić, aby temu zapobiec?

Najlepiej zaopatrzyć się w dobre garnki parowe do gotowania. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko przygotowywać wartościowe posiłki, ale również wydobyć smak potraw, który podczas tradycyjnego gotowania nie jest możliwy do osiągnięcia. Na parze można przygotowywać bardzo wiele warzyw, ale również mięs. Świadomość tego, że taki posiłek nam nie zaszkodzi i nie spowoduje niepotrzebnych problemów żołądkowych,  potrafi zmienić nastawienie nawet do warzyw takich, jak brokuły czy kalafiory, które podczas tradycyjnego przygotowywania powodują wzdęcia i w połączeniu ze smażonym mięsem potrafią doprowadzić nasz żołądek do bardzo złego stanu.

Posiłki przygotowane w ten sposób świetnie nadają się dla dzieci. Ze względu na delikatną strukturę ich żołądka, jeszcze nie odporną na tłuste i syte potrawy, zamiennik w postaci tak przyrządzonego jedzenia będzie świetną alternatywą. Dla osób dorosłych to dobra dieta, która przy tej samej ilości spożywanego jedzenia, potrafi redukować kalorie.