Arkana kulinariów
kolorowo ozdobiony tort

Tortownice – zalety i wady poszczególnych modeli

Laikowi, który niewiele czasu spędza w kuchni tortownica kojarzy się jednoznacznie – jest to okrągły metalowy przedmiot służący do wypieku tortów. I na tym wiedza większości łakomczuchów, którzy nigdy nie mieli nic wspólnego z wypiekami się kończy. Tymczasem okazuje się, że ilość modeli tortownic jest na prawdę ogromna. Różnią się one między sobą nie tylko wielkością ale również kształtem i materiałem z jakiego zostały wyprodukowane.

Tradycyjne tortownice blaszane

Najbardziej popularnym modelem blach do wypieku tortów są okrągłe tortownice z blachy ocynowanej. Większość z nich posiada zapięcie z boku, które ułatwia otworzenie tortownicy i wyciągnięcie z niech upieczonego ciasta. Wyroby te, choć najbardziej rozpowszechnione i najtańsze nie należą jednak do najbardziej praktycznych. Ich używanie wymaga stosowania papieru do pieczenia lub masła z bułką tartą do obsypania krawędzi, ponieważ ciasto lubi do nich przywierać.

Formy z powłoką antyprzywierającą

Dużo lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jeżeli torty piecze się dosyć często, jest zakup tortownicy blaszanej wyposażonej w specjalną powłokę, która zapobiega przywieraniu ciast. Nie trzeba się wówczas martwić o to, że przy wyciąganiu tortu straci on swój idealnie okrągły kształt. Tortownice takie dostępne są w różnych wymiarach, a nawet można kupić blachy w formie kwadratu.

Blachy silikonowe

Jeszcze innym rozwiązaniem jest zakup tortownicy wykonanej z silikonu. Jest to bardzo praktyczny model, który nie tylko łatwo się myje ale także ciasto wychodzi z blachy bez najmniejszego problemu. Jest to jednak stosunkowo drogi produkt, w który warto zainwestować planując częste wypieki.