Prozdrowotne właściwości goździków
Poszukując zdrowych przypraw z pewnością warto wziąć pod uwagę goździki. Mają one pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla tych, którzy stawiają na racjonalne żywienie. Pamiętajmy jednak o tym, że przyprawa powinna być stosowana systematycznie. Dopiero wtedy odnotujemy rezultaty jej działania.
Niższy cholesterol
Liczne badania naukowe udowodniły, że składniki aktywne zawarte w goździkach wspomagają redukcję złego cholesterolu. Bezpośrednio przekłada się to na efektywną pracę serca. Spada ryzyko pojawienia się, czy też rozwoju wielu groźnych chorób m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału.
Warto dodać, że omawiana przyprawa nie obniża poziomy „dobrego” cholesterolu. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie równowagi. Osoby, które chcą obniżyć ryzyko wystąpienia zawału serca powinny sięgnąć po olej goździkowy. To właśnie on zmniejsza prawdopodobieństwo utworzenia grup nadtlenowych lipidów.
Szybsza eliminacja przeziębienia
Goździki to przyprawa, która świetnie sprawdzi się w okresie przeziębienia, czy też grypy. Jest ona źródłem wielu drogocennych witamin, minerałów, a także aminokwasów. Znacząco przyspiesza proces leczenia. Można ją stosować na ból gardła, czy też uporczywy kaszel. Z pewnością okaże się pomocna również w przypadku niedrożnego nosa.
Regularne spożywanie goździków wzmacnia układ immunologiczny. Na jesienne i zimowe wieczory polecany jest w szczególności grzanie pomarańczowy wzbogacony o omawianą przyprawę. Jest on nie tylko smaczny, ale również zdrowy.