Arkana kulinariów

Jakie warzywa warto dodawać do zupy?

Gotowanie zup jest prawdziwą sztuką. Trzeba mieć sporo wyobraźni żeby samodzielnie przygotowywać pyszne zupy, które zachwycą największych smakoszy. Jakie warzywa warto dodawać do swoich dań?

Ziemniaki

Zdecydowanie warto decydować się na ziemniaki. W przypadku zup kremów, kartofle nadają konsystencji zupie i świetnie ją zagęszczają. W przypadku pozostałych zup, takich jak popularne domowe gulaszowe zupy – to właśnie ziemniaki nadają im kaloryczności. Dzięki nim zupa jest pożywna i może stanowić dobre danie na lunch, czy obiad po ciężkiej pracy. Z powodu obecności ziemniaków zupy nie trzeba podawać z chlebem, kaszą, ani makaronem. Dzięki użyciu ziemniaków, zupa może stać się pełnoprawnym daniem głównym. W zupełności można zrezygnować z podawania drugiego dania. Co więcej, przykładowa gulaszowa z ziemniakami jest daniem wyjątkowo lekkostrawnym i równocześnie bardzo pożywnym.

Pieczarki i inne grzyby

Ich niewielki dodatek nie zmieni radykalnie smaku dania, ale nada mu ciekawej tekstury. Gotowane grzyby są lekko gumowate i właściwie nie można ich rozgotować. W związku z tym nie zmieniają swojego kształtu, a jedynie zmniejszają się na skutek odparowania z nich wody. Pieczarki można znaleźć w zupie gulaszowej, Przywędrowała ona do Polski z Węgier i przeszła wiele zmian nim trafiła na nasze stoły. Nie przypomina już zbytnio oryginalnej zupy podawanej na świeżym powietrzu przez pasterzy.

Papryka

Ciekawym dodatkiem do zup jest papryka. Wprawdzie, należy pamiętać, że pod wpływem gotowania może się ona rozpadać, a skórka będzie odchodzić. Niektórzy, parzą paprykę i obierają ją. Jednak w ten sposób traci się większość subtelnego smaku tego szlachetnego warzywa. Jeśli komuś bardzo przeszkadza skórka od papryki to powinien on ją upiec w piekarniku. Skórka od papryki odejdzie bez problemu, a cały smak znajdzie się w wypuszczonych przez nią sokach. Koniecznie należy dodać je do przyrządzanej zupy lub sosu. Gulasz nabierze wyjątkowo głębokiego smaku, gdy zostanie nimi wzbogacony. Najwięcej smaku ma papryka czerwona.