Czym są rolmopsy i jak je przygotować?
Rolmops to filet śledziowy nieposiadający ości, po przyprawieniu, obłożony piklami i cebulą, zwinięty, przewiązany wykałaczką i marynowany w roztworze octu, cebuli i przypraw przez co najmniej 2 dni. Istnieje kilka przepisów na różne rolmopsy, ale najpopularniejszymi są rolmopsy w zalewie octowej i ogórkiem i papryką. Rolmopsy podawane są jako przystawka. Nazwa rolmopsy pochodzi od niemieckiego słowa rolle, które oznacza rolowanie.
Rolmopsy w zalewie octowej – co potrzeba, żeby zrobić takie danie?
– śledź
– woda: 1 szklanka
– ocet:pół szklanki
– liść laurowy
– pieprz
– gorczyca: 1 łyżka stołowa
– kolendra:1 i pół łyżeczki
– łyżka pełna cukru
– goździk
– musztarda
– papryka
– ogórek kiszony – 2 sztuki
– cebula.
Gotowe rolmopsy możesz znaleźć w ofercie na stronie lisner.pl.
Rolmopsy w zalewie octowej – przygotowanie
1. Wodę z octem i wszystkimi przyprawami należy wrzucić do gotowania. Potem należy ją ostudzić.
2. W międzyczasie trzeba posmarować musztardą filety śledziowe.
Na każdym kawałku trzeba ułożyć długi pasek kiszonego ogórka i czerwonej papryki.
Filet potem jest zawijany w charakterystyczny rulon i wkładany do słoiczka przymocowanego wykałaczką.
3. Pokrojoną w kostkę lub plasterki cebulę trzeba włożyć do słoika i polać wszystko marynatą.
Zamknięty słoik potrzebuje około 3 dni, aby rolmopsy dojrzały i stały się jadalne.
Rolmopsy z ogórkiem i papryką – składniki
– 5 olejowanych filetów śledziowych,
– 5 plasterków ogórka konserwowego,
– 5 plasterków czerwonej papryki,
– 1 cebula,
– 5 łyżek musztardy francuskiej,
– 1,5 szklanki wody,
– 0,5 szklanki octu,
– 4 łyżeczki cukru,
– 8 łyżek oleju,
– 2 liście laurowe,
– 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku mielonego,
– 1 łyżeczka posiekanego koperku.
Rolmopsy z ogórkiem i papryką – przygotowanie
- Wyjąć filet śledziowy z oleju.
- Pokroić, osuszyć i umyć paprykę.
Ogórki pokroić w paski, a cebulę w piórka. - Każdy filet śledziowy posmarować łyżeczką musztardy, położyć plasterek ogórka, paprykę i kilka piórek cebuli.
- Potem zwinąć filety śledziowe i zabezpieczyć wykałaczkami.
Przygotować w ten sposób trzeba wszystkie rolmopsy. Śledzie włożyć do słoika i dodać resztę cebuli. - Wodę, ocet, olej i przyprawy zagotować, a następnie całkowicie ostudzić.
Tę zalewę zalać śledzie. Pozostawić na 1 do 2 dni, po tym czasie można już normalnie zjeść.