Arkana kulinariów
Czym są rolmopsy i jak je przygotować

Czym są rolmopsy i jak je przygotować?

Rolmops to filet śledziowy nieposiadający ości, po przyprawieniu, obłożony piklami i cebulą, zwinięty, przewiązany wykałaczką i marynowany w roztworze octu, cebuli i przypraw przez co najmniej 2 dni. Istnieje kilka przepisów na różne rolmopsy, ale najpopularniejszymi są rolmopsy w zalewie octowej i ogórkiem i papryką. Rolmopsy podawane są jako przystawka. Nazwa rolmopsy pochodzi od niemieckiego słowa rolle, które oznacza rolowanie.

Rolmopsy w zalewie octowej –  co potrzeba, żeby zrobić takie danie?

– śledź

– woda: 1 szklanka

– ocet:pół szklanki

– liść laurowy

– pieprz

– gorczyca: 1 łyżka stołowa

– kolendra:1 i pół łyżeczki

– łyżka pełna cukru

– goździk

– musztarda

– papryka

– ogórek kiszony – 2 sztuki

– cebula.

Gotowe rolmopsy możesz znaleźć w ofercie na stronie lisner.pl.

Rolmopsy w zalewie octowej – przygotowanie

1. Wodę z octem i wszystkimi przyprawami należy wrzucić do gotowania. Potem należy ją ostudzić. 

2. W międzyczasie trzeba posmarować musztardą filety śledziowe.

    Na każdym kawałku trzeba ułożyć długi pasek kiszonego ogórka i czerwonej papryki.

    Filet potem jest zawijany w charakterystyczny rulon i wkładany do słoiczka przymocowanego wykałaczką.

3. Pokrojoną w kostkę lub plasterki cebulę trzeba włożyć do słoika i polać wszystko marynatą.

    Zamknięty słoik potrzebuje około 3 dni, aby rolmopsy dojrzały i stały się jadalne.

Rolmopsy z ogórkiem i papryką – składniki

– 5 olejowanych filetów śledziowych,

– 5 plasterków ogórka konserwowego,

– 5 plasterków czerwonej papryki,

– 1 cebula,

– 5 łyżek musztardy francuskiej,

– 1,5 szklanki wody,

– 0,5 szklanki octu,

– 4 łyżeczki cukru,

– 8 łyżek oleju,

– 2 liście laurowe,

– 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku mielonego,

– 1 łyżeczka posiekanego koperku.

Rolmopsy z ogórkiem i papryką – przygotowanie

  1. Wyjąć filet śledziowy z oleju.
  2. Pokroić, osuszyć i umyć paprykę.
    Ogórki pokroić w paski, a cebulę w piórka.
  3. Każdy filet śledziowy posmarować łyżeczką musztardy, położyć plasterek ogórka, paprykę i kilka piórek cebuli.
  4. Potem zwinąć filety śledziowe i zabezpieczyć wykałaczkami.
    Przygotować w ten sposób trzeba wszystkie rolmopsy. Śledzie włożyć do słoika i dodać resztę cebuli.
  5. Wodę, ocet, olej i przyprawy zagotować, a następnie całkowicie ostudzić.
    Tę zalewę zalać śledzie. Pozostawić na 1 do 2 dni, po tym czasie można już normalnie zjeść.