Arkana kulinariów
obróbka termiczna żywności

Z czym wiąże się obróbka cieplna?

Warto zauważyć, że proces technologiczny w gastronomii dotyczy dwóch części – obróbki wstępnej i obróbki termicznej. Na czym polega to drugie pojęcie? Z czym wiąże się obróbka cieplna? O czym warto pamiętać?

Obróbka termiczna żywności

obróbka termiczna żywności

Najprościej rzecz ujmując, obróbka termiczna żywności polega na poddaniu jej bardzo wysokich temperatur. W efekcie uzyskujemy półprodukty o pożądanych walorach typu smak, wygląd, zapach i określona konsystencja. Kolejną kwestią związaną z obróbką cieplną jest bezpieczeństwo żywności. Temperatury większe niż 70 stopni Celsjusza pozwalają zniwelować ryzyko rozprzestrzeniania się drobnoustrojów. Ponadto, wpływa wysokiej temperatury poprawia przyswajalność wartości odżywczych i zwiększa strawność, co jest kolejną zaletą. 

Gotowanie potraw

Jednym z najpopularniejszych rodzajów obróbki termicznej jest gotowanie. Znajduje ono zastosowanie podczas przetwarzania:

  • warzyw i owoców,
  • mięsa,
  • ryb,
  • jaj itp.

Gotowanie wiąże się z poddaniu żywności działaniem gorącej wody (lub pary, jaka bazuje na temperaturze 100 stopni Celsjusza). Okazuje się, ze gotowane dania są lekkostrawne i zdrowe. Aby zminimalizować straty witamin i mikroelementów, warto gotować dania jak najkrócej oraz w jak najmniejszej ilości wody. Uzyskany wywar można ponownie wykorzystać, przykładowo do sosów lub zup.

Obróbka termiczna to pojęcie doskonale znane każdemu kucharzowi. Dzięki niej można stworzyć dania smaczne i zdrowe, które jednocześnie nie utracą wszystkich cennych właściwości. W tym przypadku najbardziej znane jest gotowanie.