Arkana kulinariów
urządzenie chłodnicze

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

Urządzenia chłodnicze w gastronomii zaliczają się do podstawowych elementów wyposażenia. Bez nich trudno byłoby bowiem zachować świeżość produktów spożywczych, która wpływa nie tylko na zysk, ale i zmniejszenie strat. Ich parametry, formę oraz rozmiar można dopasować do indywidualnych potrzeb każdej gastronomii. Ich forma uzależniona jest jednak od charakteru zaopatrzenia. Najczęściej używanymi urządzeniami chłodniczymi są szafy chłodnicze oraz witryny.

Jakie wyróżniamy urządzenia chłodnicze w gastronomii?

urządzenie chłodnicze

Urządzenia chłodnicze to profesjonalny sprzęt, którego dystrybucją zajmują się jedynie wyspecjalizowane firmy. Modele różnią się od siebie bowiem parametrami, a także przeznaczeniem. Wśród najpopularniejszych urządzeń chłodniczych wymieniamy:

  • Szafy chłodnicze. Z wglądu przypominają one lodówki, jednak cechuje je znacznie większa pojemność. Ich drzwi mogą być metalowe lub przeszklone.
  • Stoły mroźne oraz chłodnicze. Parametry stołów różnią się od siebie w zależności od przeznaczenia danego modelu. Ich wymiary muszą być dostosowane do konkretnej działalności gastronomicznej. Stoły mogą mieć szuflady, drzwi, a także wszelkie inne dodatkowe funkcje.
  • Zamrażarki skrzyniowe. Różnią się od siebie nie tylko wymiarami, ale również typem pokrywy. Może być ona np. przeszklona, przesuwna lub klapowa.
  • Witryny. Są to urządzenia chłodnicze do przechowywania żywności lub ekspozycyjne, aby wyeksponować towar.
  • Urządzenia specjalnego przeznaczenia, np. schładzarka szokowa.

Urządzenia chłodnicze, są dostępne tutaj.

Co należy wziąć pod uwagę wybierając chłodziarki gastronomiczne? 

  • Obsługę serwisową.
  • Funkcjonalność.
  • Gwarancję.
  • Efektywność energetyczną.
  • Pochodzenie sprzętu. 

Urządzenia chłodnicze możemy zakupić w każdym sklepie gastronomicznym zajmującym się ich dystrybucją. Są to niezbędne przedmioty w każdej większej oraz mniejszej gastronomii.