Arkana kulinariów
obieraczka elektryczna do ziemniaków

Obieraczka do ziemniaków – wykorzystanie, rodzaje w gastronomii

Wybierając obieraczkę do ziemniaków do lokalu gastronomicznego, nie wybieramy już urządzeń ręcznych. Epoka ręcznych obieraczek minęła już bowiem bardzo dawno, a my możemy cieszyć się intuicyjnym sprzętem, który ułatwia oraz przyspiesza naszą pracę, a także pozwala zaoszczędzić wiele czasu.

Obieraczka do ziemniaków w gastronomii

obieraczka maszyna do obieraniaWyróżniamy dwa typy najchętniej wybieranych maszynek do obierania ziemniaków w gastronomii.

  1. Elektryczna obieraczka do ziemniaków. Obiera ona jednorazowo partię warzyw, której wielkość zależy od typu urządzenia. W mniejszych lokalach sprawdzą się maszyny z pojemnością zbiornika do 5 kg. W większych natomiast należy wybierać te, których maksymalny wsad wynosi 20 kg.
  2. Przemysłowa obieraczka do ziemniaków. Pozwala ona zaoszczędzić czas pracowników kuchni. Jedna maszyna może bowiem przygotować nawet 100 kg warzyw w ciągu 15-20 minut. Ręczne obieranie takiej ilości ziemniaków zajęłoby natomiast przeciętną zmianę.

Sklep internetowy gastromocni oferuje tanio elektryczną obieraczkę do ziemniaków online.

Maszynka do obierania ziemniaków – do czego można ją wykorzystywać?

Na przekór temu, co sugeruje nazwa, maszynka do obierania ziemniaków nie służy do obchodzenia się jedynie z nimi. Urządzenia te sprawdzą się także do:

  • skrobania młodych ziemniaków
  • obierania ziemniaków
  • obierania różnych warzyw korzeniowych, np. marchewki, selera, pietruszki korzennej
  • skrobania młodych jarzyn, np. pietruszki czy marchewki

Każda elektryczna obieraczka do ziemniaków działa w sposób intuicyjny, a praca człowieka ogranicza się do niezbędnego minimum. To, co je od siebie różni to rodzaj ostrzy – część urządzeń posiada poprzeczne ostrza, a część podłużne.