Na co zwracać uwagę przy zakupie patelni naleśnikowej?
Przygotowanie idealnych naleśników nie jest łatwym zadaniem. Najczęściej pierwszy placek trafia do śmietnika. Bardzo ważne jest to, aby przygotować odpowiednie ciasto. Kolejną kwestią będzie rozgrzanie patelni i smażenie naleśnika na wolnym ogniu. Trzeba wyczuć odpowiedni moment na przewrócenie placka, aby się nie przełamał ani nie pokruszył. Niezwykle pomocna będzie specjalna patelnia do naleśników, za pomocą której ich smażenie staje się zdecydowanie łatwiejsze. Przy wyborze patelni należy mieć na uwadze to, z jakiego materiału została wykonana powłoka.
Materiał wykonania a patelnia do naleśników
Każdą osobę decydującą się na zakup patelni do naleśników powinno interesować przede wszystkim to, jaką ma powłokę. Wybór jest obecnie ogromny, do produkcji patelni sięga się po rozmaite materiały. Sporą popularnością cieszy się patelnia naleśnikowa z powłoką teflonową. Jest to świetna opcja dla osób, którym zależy na robieniu niskokalorycznych posiłków. Powłoka teflonowa jest nieprzywierająca i można na niej smażyć bez stosowania tłuszczu. Kolejną zaletą będzie łatwość do utrzymania w czystości. Trzeba jednak uważać, aby nie porysować powłoki teflonowej. Unikać należy metalowych i ostrych przyborów. Teflon jest podatny na uszkodzenia. Kolejną opcją do wyboru będzie patelnia ceramiczna. Sprawdza się rewelacyjnie, bo równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu znika problem z przypaleniem placka. Naleśniki będą świetnie wysmażone z każdej strony. Na korzyść patelni ceramicznych przemawia również to, że utrzymują ciepło przez długi czas. Cechują się wysoką odpornością na działanie wysokich temperatur. Można na nich smażyć bez użycia tłuszczu. Do zalet zaliczyć można również brak interakcji z żywnością.
Jaką wybrać patelnię do robienia naleśników?
W sprzedaży znajdują się nawet patelnie granitowe do smażenia naleśników. Ogromną zaletą jest wysoka odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Można też mówić po świetnym rozprowadzaniu ciepła, nieprzywieraniu ciasta. Granit to surowiec wolny od szkodliwych pierwiastków i innych toksycznych związków, które niestety są obecne w słabej jakości teflonie. Jeszcze innym rozwiązaniem będzie zakup patelni tytanowej do robienia pysznych naleśników. Nie trzeba używać tłuszczu, aby wyszły wyśmienite placki. Zaletą powłoki tytanowej jest to, że nie przyczynia się ona do zmieniania smaku potraw. Można zapomnieć również o przypalonych naleśnikach. Tytan wyróżnia niezwykła trwałość i nieprzeciętna odporność na ścieranie. Bardzo wytrzymałe są również patelnie żeliwne, idealnie przewodzące ciepło.