Gwarancja precyzyjnego cięcia
Nowoczesny sprzęt do krojenia króluje we wszystkich lokalach gastronomicznych, domach przyjęć czy też mniejszych i większych sklepach spożywczych, oferujących zakup luzem wędlin i żółtych serów. W teorii stawia się na krajalnice gastronomiczne, które są bardziej zautomatyzowane. Czy jednak tak jest we wszystkich przypadkach?
Gwarancja precyzyjnej pracy
Krajalnica gastronomiczna to sprzęt tego typu: https://www.gastropuls.pl/krajalnice-gastronomiczne, który znacznie zyskał na popularności poprzez skuteczność swojej pracy. Dzięki niej bez problemu można szybko i sprawnie przygotować określoną ilość plastrów o wybranej grubości. Kroić można wędliny różnego typu, pieczywo, warzywa oraz oczywiście żółte sery. Są to cztery grupy produktów, które faktycznie najczęściej są krojone przez krajalnice, chociażby w sklepach spożywczych.
Prawidłowe użytkowanie to podstawa
Zanim zacznie się użytkować krajalnice różnego typu, warto zapoznać się z instrukcją obsługi. Na rynku są bowiem dostępne trzy rodzaje krajalnic, które odnoszą się do pracy człowieka przy nich. Każdy z tych rodzajów urządzeń działa nieco inaczej. Stąd też dobrze jest wiedzieć, jak je prawidłowo obsługiwać. Przede wszystkim więc warto zwrócić uwagę na bezpieczeństwo. Istotne jest zapoznanie się z zasadami BHP oraz instrukcją obsługi. Instrukcja zawiera informacje na temat sposoby czyszczenia urządzenia. Znaleźć w niej można także dane o ewentualnych dodatkowych funkcjach. Tutaj, na prowadzenie wychodzi, krajalnica automatyczna, która jest najbezpieczniejsza. Wynika to z faktu, że w przypadku pracy tego urządzenia, rola człowieka jest najmniejsza.
Dbanie o czystość jest ważne
Zdając sobie sprawę z tego, że lokale gastronomiczne szczególnie muszą dbać o czystość, istotne wydaje się codzienne rozkręcanie i mycie krajalnic dostępnych w danym miejscu. Zazwyczaj zajęcie to nie zabiera dużej ilości czasu ani też nie jest specjalnie skomplikowane. Jest to jednak czynność, którą należy powtarzać każdorazowo, kiedy skończy się pracę na danym urządzeniu w określonym dniu. Zazwyczaj krajalnica składa się z trzech podstawowych elementów. Jej mycie nie jest skomplikowane. Warto również pamiętać o starannym czyszczeniu, ponieważ resztki jedzenia mogą powodować szybkie namnażanie się bakterii na urządzeniu. Do czyszczenia krajalnic, używanych w gastronomii, najczęściej używa się specjalistycznych produktów, które dostępne są w sklepach oferujących krajalnice.
O tym również należ pamiętać!
Jak każde urządzenie, które jest używane przez wiele osób, istotne jest jego konserwowanie. Czas, w jakim krajalnica powinna zostać konserwowana, jest podany w ogólnych informacjach o urządzeniu. Czyszczeniem i konserwacją powinien się zająć specjalny serwis, który będzie w stanie wystawić odpowiednie dokumenty. Biorąc pod uwagę, że krajalnice są eksploatowane na wysokim poziomie, istotne wydaje się również systematyczne ostrzeżenie noży oraz wymiana zużytych części. To również powinien robić autoryzowany serwis i wystawić na tę usługę dokumenty, które będzie można okazać w razie jakiejkolwiek kontroli.