Arkana kulinariów
Gastronomiczne zamrażarki szokowe - czy warto się zdecydować

Gastronomiczne zamrażarki szokowe – czy warto się zdecydować?

Zarówno duże restauracje, jak i niewielkie lokale przykładają dużą wagę do tego, aby zawsze serwować świeże i bezpieczne jedzenie. Podczas obróbki termicznej i przechowywania należy zwracać szczególną uwagę na zabezpieczenie żywności przed namnażaniem się bakterii. Najbardziej ryzykowny jest proces przechowywania oraz zamrażania i rozmrażania. Dotyczy to zarówno gotowych potraw, jak i półproduktów. Dobrym rozwiązaniem tego problemu może okazać się zamrażarka szokowa. Co warto o niej wiedzieć?

Bezpieczne mrożenie i przechowywanie

Gastronomiczne zamrażarki szokowe z gastronet24 umożliwiają gwałtowne obniżenie temperatury produktów. Urządzenia z tej kategorii mogą chłodzić lub mrozić jedzenie. Najchętniej wybierane są modele wielofunkcyjne. Dzięki nawiewowi o bardzo niskiej temperaturze pożywienie może zostać zamrożone w ciągu kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu minut. Cenioną funkcją zamrażarek jest możliwość natychmiastowego chłodzenia potraw po ich przygotowaniu. Do komory zamrażarki wkłada się wówczas gorące danie. Szokowe zamrożenie nie tylko chroni przed namnażaniem się bakterii, ale też sprawia, że po rozmrożeniu smak i konsystencja będą niezmienione.

Gastronomiczne zamrażarki szokowe

Nie tylko obniżanie temperatury

Wielofunkcyjne zamrażarki z tej kategorii zwykle pozwalają też przeprowadzić szybkie i kontrolowane rozmrażanie. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu temperatury można bezpiecznie i bez większych problemów przywrócić zamrożonemu pożywieniu poprzednią formę. Wymienione funkcje pozwalają zadbać o świeżość i bezpieczeństwo oraz zapobiec marnowaniu żywności. Odpowiednio schłodzone lub zamrożone produkty mogą być też zwykle dłużej przechowywane. Dlatego też zakup gastronomicznej zamrażarki szokowej będzie dobrym wyborem zarówno w dużej restauracji, jak i małym lokalu. Jakość i świeżość pożywienia powinna być najważniejsza.