Arkana kulinariów

Domowe stir-fry czyli jak wybrać woka

Stir-fry to metoda przygotowywania potraw wywodząca się z Azji. Jej sekretem jest bardzo krótki czas smażenia w wysokiej temperaturze, dzięki czemu warzywa pozostają chrupkie i kolorowe, a mięso soczyste. Przygotowywanie dań w ten sposób zajmuje zazwyczaj zaledwie kilka minut. Aby osiągnąć odpowiednie warunki do przyrządzenia posiłku w formie stir-fry, potrzebna jest odpowiednia patelnia, czyli wok – https://ostry-sklep.pl/woki. Jest to głębokie naczynie z zaokrąglonym bądź lekko spłaszczonym dnem. Dzięki swojej konstrukcji wymaga użycia niewielkiej ilości tłuszczu i pozwala uzyskiwać bardzo wysokie temperatury. Posiadając w domu woka, można spróbować swoich sił w przyrządzaniu dań na szybko. Jak wybrać patelnię wok?

Wok żeliwny, a może ze stali nierdzewnej? Co będzie dla Ciebie najlepsze?

Pierwsze woki używane w Azji były wykonane z żeliwa oraz posiadały okrągłe dno. Dzięki temu po nagrzaniu długo utrzymywały wysoką temperaturę, a na powierzchni żeliwa z każdym kolejnym użyciem tworzyła się coraz mocniejsza powłoka non-stick. 

Aktualnie żeliwo to tylko jeden z dostępnych materiałów, z jakich wykonuje się woki. Patelnie żeliwne wymagają dość dużo uwagi, trzeba bowiem odpowiednio je konserwować, by nie dopuścić do pojawienia się rdzy. Taki wok jest też ciężki, co może stanowić przeszkodę dla niektórych kucharzy.

Alternatywą dla woka żeliwnego jest wok wykonany ze stali węglowej. Jest zdecydowanie lżejszy, dzięki czemu łatwiej jest nim operować. W miarę użytkowania, na tym materiale również tworzy się naturalna powłoka non-stick. Podobnie jak wok żeliwny, wok ze stali węglowej należy odpowiednio konserwować. Niewskazane jest zamaczanie naczynia po skończonym smażeniu oraz czyszczenie patelni płynem do mycia naczyń. 

Wok z powłoką non-stick, czyli opcja dla wygodnych

Zarówno woki żeliwne, jak i wykonane ze stali węglowej umożliwiają przygotowywania posiłków w bardzo wysokich temperaturach bez obawy o uszkodzenie naturalnej warstwy non-stick. Jednak niektórzy na pierwszym miejscu stawiają wygodę użytkowania. Te osoby mogą znaleźć na rynku woki wykonane ze stali nierdzewnej lub pokryte nieprzywieralną powłoką taką jak teflon, ceramika, czy też tytan. Te patelnie gotowe są do użytku od razu po zakupie, nie wymagają dodatkowego przygotowania. 

W przypadku naczyń fabrycznie pokrytych warstwą non-stick trzeba zachować ostrożność przy rozgrzewaniu ich do wysokich temperatur ponieważ powłoka może ulec uszkodzeniu. Zdecydowaną zaletą takich patelni jest jednak łatwość czyszczenia i brak konieczności specjalnej konserwacji.

Zatem jeśli chcesz przygotowywać posiłki jak prawdziwy azjatycki szef kuchni masz do wyboru kilka opcji, z których na pewno coś przypadnie Ci do gustu. Powodzenia!