Pakowarka próżniowa – co warto o niej wiedzieć?
Odpowiednie zabezpieczenie żywności jest niezwykle ważne w kontekście wydłużenia jej terminu do spożycia. Każdy w domu posiada lodówkę, która utrzymuje w swoim wnętrzu niską temperaturę, co pozwala znacznie przedłużyć czas spożycia danego posiłku. Co ciekawe, w tym celu posłużyć się można nie tylko lodówką, lecz także pakowarką próżniową.
Co to jest próżniowa pakowarka?
Wszyscy wiemy, że pozostawienie przez dłuższy czas jedzenia bez żadnego zabezpieczenia szybko doprowadzi do jego zepsucia. Często wystarczy zaledwie kilkanaście godzin, aby takie pokarmy nie nadawały się już do spożycia. Czy jednak na pewno wiemy, dlaczego tak się dzieje? Jak się okazuje, w przeważającej większości odpowiada za to po prostu powietrze, a konkretniej mówiąc tlen i oddychające nim bakterie. Jeśli stworzy się warunki beztlenowe, wtedy bakterie nie będą negatywnie oddziaływały na pokarm i będzie go można zjeść później. Właśnie w tym celu wykorzystuje się zazwyczaj specjalnie do tego stworzone pakowarki próżniowe.
Jak działa taka pakowarka? Jest to specjalne urządzenie, które umożliwia odessanie powietrza z niewielkiego foliowego woreczka, a następnie zgrzanie jego krawędzi. W efekcie tego w jego wnętrzu uzyskuje się próżnię, a umieszczone w takim woreczku jedzenie będzie można zjeść nawet kilka dni po zapakowaniu.
Co może być przechowywane w foliowych woreczkach?
Zapewne każdy zastanawia się w tej chwili, jakie tak właściwie pokarmy mogą być umieszczane w takich woreczkach. Czy istnieją jakieś ograniczenia i produkty, których nie powinno się tak zabezpieczać?
Jak się okazuje, możliwości są tak naprawdę nieograniczone, ponieważ w taki sposób zabezpieczony może być praktycznie każdy pokarm. Mowa tu jest więc nie tylko o gotowych potrawach, czyli ugotowanych już mięsach lub też rybach, lecz także o makaronie, pieczywie, ryżu, a nawet o zupach lub sosach.
Z jakiego powodu warto zainteresować się takim sprzętem? Pakowarka próżniowa powoduje, że możliwe jest zabezpieczenie żywności na dłuższy okres, a często nawet na tydzień. Oznacza to po pierwsze, możliwość zmniejszenia częstotliwości gotowania — wystarczy raz ugotować jedzenie na cały tydzień i tylko otwierać wcześniej przygotowane woreczki foliowe. Co jednak również ważne, pakowarki próżniowe przyczyniają się do znacznego ograniczenia marnowania żywności. Zamiast wyrzucać jakieś jedzenie, można je włożyć do woreczka, zgrzać i zjeść za kilka dni. Oszczędności finansowe są naprawdę ogromne.
Jakie są inne zastosowania pakowarki próżniowej?
Wiedzieć trzeba, że pakowarka próżniowa wykorzystywana może być nie tylko spożywczo, ponieważ zapakować przy jej pomocy można znacznie więcej przedmiotów.
Jedną z lepszych propozycji jest np. przechowywanie w foliowych torbach pościeli. Po odessaniu z nich powietrza zajmują one znacznie mniej miejsca w szafie, a dodatkowo po rozpakowaniu są idealnie świeże i pachnące.
Co ciekawe, to samo rozwiązanie sprawdza się także genialne w przypadku podróży i pakowania ubrań do walizki. Zapakowane próżniowo zajmą w niej mniej miejsca, a co więcej, będą idealnie gładkie i bez żadnych wgnieceń.