Chłodzenie w gastronomii. Jakie urządzenia chłodnicze wybrać do lokalu?
Odpowiednie wyposażenie gastronomiczne jest podstawą działania każdego lokalu, a wśród niezbędnych urządzeń dla gastronomii znajdują się te odpowiedzialne za chłodzenie. O czym należy pamiętać przy wyborze tego typu sprzętów?
Urządzenia chłodnicze w branży gastronomicznej
Za pomocą chłodniczych urządzeń gastronomicznych można utrzymywać niską temperaturę produktów, półproduktów spożywczych oraz gotowych dań, dzięki czemu można wydłużyć czas ich trwałości i zapobiegać ich szybkiemu psuciu się.
Urządzenia chłodnicze odgrywają bardzo ważną rolę w gastronomii, dlatego używane są one powszechnie w różnych obiektach, między innymi w restauracjach, barach, kawiarniach, firmach cateringowych, stołówkach, a szeroka gama sprzętu chłodniczego przeznaczonego do lokali gastronomicznych umożliwia jego indywidualny dobór do konkretnego przeznaczenia.
Jakie urządzenia chłodnicze używane są w gastronomii?
W gastronomii stosowane są zróżnicowane urządzenia chłodnicze, do których zaliczane są poniższe rodzaje:
- Szafa chłodnicza to najczęściej używany rodzaj urządzenia, który przeznaczony jest do przechowywania żywności, a także może służyć do jej prezentacji, gdy wyposażone jest w przeszklone drzwi.
- Witryna chłodnicza – rodzaj urządzenia chłodniczego przeznaczonego do ekspozycji żywności, dostępne są różne kształty witryn, na przykład pionowe, poziome.
- Stół chłodniczy – urządzenie często używane w barach, które przeznaczone jest zarówno do przygotowywania posiłków na blacie, jak i do ich przechowywania i eksponowania.
Jak dobrać odpowiednie urządzenia chłodnicze do lokalu?
Gdy konieczne staje się wybranie odpowiednich urządzeń chłodniczych do lokalu gastronomicznego, w takim przypadku kluczowe staje się dopasowanie go do konkretnych wymagań – przeznaczenia, miejsca montażu, oczekiwanych funkcji.
Do przechowywania produktów spożywczych wybierane są głównie szafy chłodnicze, które dostępne są w różnych pojemnościach i wyposażone są w wewnętrzne półki dla prostszego rozmieszczenia na nich wszystkich artykułów i ich szybkiego wyszukiwania. Takie urządzenia określane są też z tego powodu jako zapleczowe.
Z kolei do ekspozycji wykorzystuje się szafy, stoły oraz witryny chłodnicze wyposażone są w przeszklenia, które pozwalają na zaprezentowanie produktów.
Gastronomiczne urządzenia chłodnicze – parametry
Wybierając odpowiednie urządzenia chłodnicze przeznaczone do lokalu gastronomicznego, kluczowe jest uwzględnienie ich parametrów technicznych, ponieważ będą one przekładały się na ich wydajność i energooszczędność.
Do najważniejszych parametrów urządzeń chłodniczych do lokali gastronomicznych zaliczane są:
- Wymiary – wysokość, szerokość i głębokość,
- Pojemność użytkowa i ekspozycyjna – określana w l, m3 lub dm3,
- Zakres temperatury pracy urządzenia,
- Klasa efektywności energetycznej,
- Liczba półek,
- Maksymalne obciążenie półek,
- Poziom hałasu.
Pod uwagę warto wziąć też innego rodzaju parametry, w tym funkcje urządzenia, na przykład oświetlenie, zamknięcie na zamek, wyświetlacz temperatury, funkcja odszraniania.