Czym są nasiona konopi?
Nasiona konopi należą do tak zwanej grupy superfoods. Posiadają wiele unikalnych właściwości mających korzystny wpływ na ludzki organizm. Podpowiadamy, czym się charakteryzują i jak można je wykorzystać.
Siemię konopne – najważniejsze informacje
Wbrew błędnym skojarzeniom nie mają nic wspólnego z marihuaną. Łączy ich tylko nazwa (Cannabis), poza tym omawiany produkt ma zupełnie inne zastosowanie. Sprawdza się w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Siemię konopne cechuje się bardzo bogaty składem, którego sporą część stanowią minerały, takie jak: cynk, fosfor, magnez, żelazo wapń oraz witamina E. Cechuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego. W jego skład wchodzą też białko, aminokwasy i cenne kwasy tłuszczowe. Nasiona konopi nie są źródłem złego cholesterolu nie powodują wzdęć. Białko w omawiany produkcie charakteryzują się świetną przyswajalnością, znacznie lepszą niż w przypadku orzechów i roślin strączkowych.
Nasiona konopi – właściwości
Bogaty skład nasion konopi ma przełożenie na ich liczne właściwości prozdrowotne. Do najważniejszych z nich można zaliczyć:
- redukcje ryzyka wystąpienia chorób serca i obniżanie ciśnienia krwi,
- pozytywny wpływ na stan zdrowia skóry, sprawiają, że cera wygląda młodo i promiennie,
- łagodzenie objawów zaburzeń hormonalnych oraz menopauzy,
- usprawnianie pracy układu pokarmowego,
- normalizacje funkcjonowania gospodarki węglowodanowej.
Jak spożywać nasiona konopi?
Nasiona konopi można spożywać w postaci nasion mielonych oraz ziaren łuskanych oraz niełuskanych. Te ostatnie zawierają najwięcej błonnika i węglowodanów. Ziarna łuskane mają w składzie więcej kwasów tłuszczowych i protein. Niezależnie od formy nasiona konopi mogą stanowić dodatek do wielu potraw. Najczęściej są to: sałatki, ciasta, koktajle oraz musli. Można je dodawać do ciepłych napojów, takich jak herbata lub kawa. Ponadto sprawdzą się jako element zupy oraz sosów. Wiele osób traktuje siemię konopne jako samodzielną, smaczną i pełnowartościową przekąskę.