Obieraczka do ziemniaków – wykorzystanie, rodzaje w gastronomii
Wybierając obieraczkę do ziemniaków do lokalu gastronomicznego, nie wybieramy już urządzeń ręcznych. Epoka ręcznych obieraczek minęła już bowiem bardzo dawno, a my możemy cieszyć się intuicyjnym sprzętem, który ułatwia oraz przyspiesza naszą pracę, a także pozwala zaoszczędzić wiele czasu.
Obieraczka do ziemniaków w gastronomii
Wyróżniamy dwa typy najchętniej wybieranych maszynek do obierania ziemniaków w gastronomii.
- Elektryczna obieraczka do ziemniaków. Obiera ona jednorazowo partię warzyw, której wielkość zależy od typu urządzenia. W mniejszych lokalach sprawdzą się maszyny z pojemnością zbiornika do 5 kg. W większych natomiast należy wybierać te, których maksymalny wsad wynosi 20 kg.
- Przemysłowa obieraczka do ziemniaków. Pozwala ona zaoszczędzić czas pracowników kuchni. Jedna maszyna może bowiem przygotować nawet 100 kg warzyw w ciągu 15-20 minut. Ręczne obieranie takiej ilości ziemniaków zajęłoby natomiast przeciętną zmianę.
Sklep internetowy gastromocni oferuje tanio elektryczną obieraczkę do ziemniaków online.
Maszynka do obierania ziemniaków – do czego można ją wykorzystywać?
Na przekór temu, co sugeruje nazwa, maszynka do obierania ziemniaków nie służy do obchodzenia się jedynie z nimi. Urządzenia te sprawdzą się także do:
- skrobania młodych ziemniaków
- obierania ziemniaków
- obierania różnych warzyw korzeniowych, np. marchewki, selera, pietruszki korzennej
- skrobania młodych jarzyn, np. pietruszki czy marchewki
Każda elektryczna obieraczka do ziemniaków działa w sposób intuicyjny, a praca człowieka ogranicza się do niezbędnego minimum. To, co je od siebie różni to rodzaj ostrzy – część urządzeń posiada poprzeczne ostrza, a część podłużne.