Arkana kulinariów

Yerba Mate – zalety i wady napoju

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego, bądź tak zwana yerba mate, staje się coraz popularniejszym napojem, często całkowicie zastępując ludziom kawę i herbatę. W Polsce yerba została rozsławiona między innymi przez Wojciecha Cejrowskiego i Patryka Płuciennika, a dzięki temu jaką popularność zyskał ten napój obecnie istnieją nawet sklepy sprzedające wyłącznie yerbę mate. Czy sława naparu z ostrokrzewu paragwajskiego jest zasłużona? Jakie są zalety i wady picia tego napoju?

Dlaczego warto pić yerbę mate?

Na popularność napoju przekładają się przede wszystkim liczne właściwości zdrowotne. Poza dostarczaniem wielu ważnych witamin i minerałów, herbata yerba mate obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia koncentrację. Jednak przede wszystkim ma ona silne działanie pobudzające. Duża ilość kofeiny zawarta w naparze doskonale zastąpi kawę i herbatę w codziennej rutynie. Co więcej, napar z ostrokrzewu paragwajskiego uwalnia energię pijącego stopniowo, zapewniając mu pobudzenie na cały dzień, w przeciwieństwie do kawy, której często trzeba wypić kilka kubków, żeby utrzymać stan pobudzenia do wieczora. Miłośnicy yerby mate twierdzą też, że pobudzenie to jest odczuwalne zupełnie inaczej, bardziej naturalnie i przyjemnie.

Wady naparu z ostrokrzewu paragwajskiego

Tak jak prawie każdy produkt yerba mate ma też swoje wady. Najbardziej rozpoznawalną z nich jest nietypowy smak. Można do niego przywyknąć, a po czasie nawet go polubić, jednak pierwsze kilka kubków naparu zwykle są torturą dla kubków smakowych pijącego. Warto też wspomnieć, że yerbę bardzo łatwo zepsuć podczas parzenia, ponieważ absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem. Napar należy parzyć w wodzie o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Warto też wspomnieć o tym, że yerba mate jest znacznie mniej dostępna w Polsce, niż w innych krajach. Co prawda nie ma problemu z dostaniem naparu z ostrokrzewu paragwajskiego online, jednak natrafienie na ten produkt w sklepach stacjonarnych jest prawdziwą rzadkością.