3 najpopularniejsze urządzenia gastronomiczne
Lokale gastronomiczne w swojej pracy wykorzystują różnorodne urządzenia gastronomiczne. W zależności od wielkości i potrzeb restauracji potrzebny jest inny sprzęt, który usprawni przygotowanie posiłków. Jakie urządzenia są najczęściej spotykane w pracy zakładu gastronomicznego?
Taborety gastronomiczne
Ten element wyposażenia gastronomii przydaje się przede wszystkim przy gotowaniu bardzo dużych ilości zup. Jest to po prostu pojedynczy palnik umieszczony na obudowie wykonanej ze stali nierdzewnej. Ponieważ urządzenie to ma jedynie kilkadziesiąt centymetrów wysokości, to stanowi bardzo duże udogodnienie dla kucharzy – nie muszą oni bowiem podnosić ciężkich garnków z potrawami na wysokość kuchenki gazowej.
Szatkownice do warzyw
Niemalże każda potrawa wymaga w mniejszym lub większym stopniu wykorzystania warzyw. Szatkownice są sprzętem gastronomicznym, który pozwala na szybkie i wydajne rozdrobnienie surowców różnego typu – począwszy od warzyw korzeniowych (marchewki, pietruszki, buraka), przez kapustę, na ziemniakach skończywszy.
Patelnie elektryczne
Wbrew swojej nazwie nie jest to jakaś odmiana zwykłej, poręcznej patelni, którą każdy ma u siebie w domu. Patelnie elektryczne to duże, prostokątne urządzenia, które pozwalają na obróbkę termiczną (smażenie i duszenie) dużych ilości surowców i półproduktów. Ich zasadnicze zastosowanie jest identyczne, jak zwykłych, domowych patelni. Ze względu jednak na ilości produktów, jakie są poddawane obróbce w lokalach gastronomicznych, konieczne jest tam wykorzystanie urządzeń gastronomicznych (https://gastromocni.pl/) o dużo większej pojemności.