Arkana kulinariów
forma blaszana do tarty

Z jakiego materiału forma do tarty?

Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i rewelacyjnie pachnie, dlatego też warto dowiedzieć się, jak przygotować ten fantastyczny deser. Aby przygotować tartę niezbędna jest oczywiście odpowiednia forma do tarty. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, na jakie materiały postawić w pierwszej kolejności.

Blaszana forma

W Polsce zdecydowanie największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście metalowe formy do tarty. Producenci oferują formy wykonane z blachy aluminiowej albo specjalnej blachy ocynkowanej. Największą zaletą blaszanych form jest nie tylko przystępna cena, ale również duża dostępność i lekka waga. Blaszana forma do tarty bardzo szybko się nagrzewa, dlatego też ciasto lepiej się piecze. Jest to idealny wybór przede wszystkim dla tych osób, które chcą uzyskać chrupiące ciasto. Pamiętać należy jednak o tym, aby przed wylaniem ciasta, dokładnie wysmarować formę olejem.

Powłoka ma znaczenie

Blaszana forma do tarty może być dodatkowo pokryta specjalnymi warstwami. W dzisiejszych czasach najczęściej stosuje się powłoki teflonowe albo powłoki ze stali węglowej. Dzięki odpowiedniej powłoce nie ma ryzyka, że ciasto przywierać będzie do dna i łatwo będzie je oderwać. Sporą zaletą blachy do tarty z powłokami jest również to, że odporne są one na rdzewienie. Uważać należy jedynie podczas krojenia ciasta. Ostry nóż niestety może bardzo szybko uszkodzić zewnętrzną powłokę ciasta. Forma do tarty z dodatkową powłoką zabezpieczającą jest znacznie droższa, niż klasyczne modele, które dostępne są w każdym sklepie.