Arkana kulinariów
kiłełbasa różne rodzaje

Z czym podawać suchą kiełbasę?

Suchą kiełbasę przygotowuje się z kilku gatunków mielonego mięsa uzupełnionych sporą ilością różnorodnych przypraw. Masa trafia do jelit, a następnie jest suszona i wędzona. W takiej postaci bardzo często pojawia się na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, gdyż kiełbasa sucha jest na tyle uniwersalnym dodatkiem, że można ją podawać na wiele różnych sposobów.

Dania śniadaniowe


Jako że obecnie wszyscy cierpią na nieustanny brak czasu, wiele osób całkowicie rezygnuje z jedzenia śniadań. A choć wykonanie jajecznicy czy omleta wymaga kilkuminutowego stania przy kuchni, tak klasyczne kanapki można przygotować błyskawicznie.

Śniadaniowe kanapki nie muszą być jednak zupełnie proste. Zamiast kłaść na nich plastry żółtego sera, zdecydowanie lepiej uzupełnić je właśnie suchą kiełbasą, która – jako że składa się niemalże wyłącznie z mięsa – jest idealnym źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza i m.in. licznych witamin z grupy B. Podsuszone plastry można podać na żytnim pieczywie i ozdobić listkami sałaty bądź pomidorem.

Dania obiadowe


Pomysłów na dania obiadowe z wykorzystaniem suchej kiełbasy jest całe mnóstwo, jednak na ogół są to potrawy tłuste, takie jak bigos czy żurek, które nie wszystkim przypadną do gustu. Podsuszane mięso doskonale pasuje jednak również do makaronów. Takie dania jak najbardziej mogą być już dietetyczne.

Sam makaron z suchą kiełbasą (np. tej marki) okaże się jednak zbyt suchy, dlatego warto wykonać do niego sos ze śmietanki wymieszanej z jogurtem greckim bądź naturalnym. Do takiej potrawy świetnie pasuje czosnek oraz tarty parmezan. To propozycja na obiad w stylu polsko-włoskim.

Dania kolacyjne


Jako że Polacy najchętniej jedzą na kolację kanapki, ponownie można je wykorzystać, jednak tym razem podać wraz z chrzanowym sosem, do którego kiełbasa sucha pasuje idealnie. A jak go zrobić? Przepis jest banalny – wystarczy połączyć ze sobą 4 łyżki śmietany i 3 małe łyżeczki chrzanu, a następnie doprawić to pieprzem i solą oraz szczyptą cukru. Kiełbasa z taką pastą smakuje zupełnie inaczej niż zupełnie sama.