Arkana kulinariów

Wybieramy tortownicę – poradnik dla początkującego

Jak wybrać tortownicę, która będzie się sprawdzała w każdych okolicznościach i przy pieczeniu każdego rodzaju ciasta? Nie jest to z pewnością łatwe zadanie, lecz nie da się ukryć, że kluczowe w tym wypadku okazuje się zdobycie odpowiedniej wiedzy z zakresu materiałów, z których takie tortownice mogą być wykonane. Pozwoli to wybrać model najlepszy i idealnie dopasowany do posiadanych potrzeb.

Klasyczne materiały

Na samym początku warto rozpocząć oczywiście od najbardziej klasycznych odmian tortownicy, czyli takich, które używane są zdecydowanie najczęściej. Poszczególne modele różnią się nieco swoją charakterystyką, oraz oczywiście zachowaniem podczas pieczenia, lecz nie da się ukryć, że każda z nich może być polecona.

Przede wszystkim na początku warto wspomnieć o modelu najprostszym, jakim jest z pewnością ocynkowana blacha. Jest to wersja prosta, tania, a przy tym łatwo dostępna. Niestety jej wadą jest to, że jest dość delikatna, a także ma właściwości przywierania do niej ciasta.

Nieco lepszym rozwiązaniem jest w tym wypadku wersja aluminiowa, która jest zdecydowanie mocniejsza, oraz trwalsza, a co więcej, lepiej rozprowadza po swoje powierzchni ciepło.

Na koniec warto się jeszcze zainteresować tortownicą w wersji stalowej, która jest zdecydowanie najtrwalsza, najmocniejsza i niewrażliwa na żadne uszkodzenia. Niestety do jej wad zaliczyć trzeba po pierwsze wysoką cenę, a po drugie dość dużą wagę.

Nietypowe materiały

Rzecz jasna tortownice to nie tylko modele cynkowane, aluminiowe czy też stalowe – na rynku znaleźć można jeszcze kilka innych, nieco bardziej oryginalnych wersji, które również bardzo dobrze się sprawdzają. O czym konkretnie mowa?

Bardzo ciekawym i oryginalnym rozwiązaniem jest tortownica silikonowa, która charakteryzuje się zupełnym nieprzywieraniem do powierzchni ciast, więc wychodzą one idealne i niepokruszone. Co więcej, nie trzeba w jej przypadku korzystać z dodatkowego masła, więc wypieki są zdrowsze i mniej tuczące. Oczywiście pamiętać trzeba w tym wypadku o tym, aby wybierać jedynie sprawdzone i certyfikowane produkty.