Arkana kulinariów
biała patelnia ceramiczna

Używanie patelni ceramicznej

Obecnie panuje moda na zdrowe odżywianie, dlatego też wiele osób decyduje się na zakup naczyń, które byłyby odpowiednie do przygotowywania lekkostrawnych dań. Wśród nich do wartych wymienienia zalicza się patelnia ceramiczna z pokrywką. Pozwala ona na smażenie potraw przy udziale mniejszej zawartości tłuszczu niż w przypadku używania tradycyjnych naczyń.

biała patelnia ceramiczna

Zalety patelni 

Patelnia ceramiczna zawiera bardzo trwałą i i odporną powłokę. Jedną z jej największych zalet pozostaje jednak równomierne rozgrzewanie się naczynia w każdym jego miejscu. Poza tym patelnia tego rodzaju stosunkowo długo potrafi utrzymać ciepło, co pozwala z kolei na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Przy wszystkich jej zaletach, warto jednak pamiętać, że nie należy gwałtownie traktować jej powłoki substancjami o odmiennej temperaturze. Może to bowiem sprawić, że patelnia szybko się zniszczy.

Korzyści z posiadania

Potrawy smażone na patelni ceramicznej nabierają w trakcie przygotowywania złocistego koloru. Ceramiczna powłoka w żaden sposób nie wpływa jednak na ich smak. Patelnie tego rodzaju można kupić w wersji przystosowanej do używania na kuchence gazowej, elektrycznej, jak i wszelkiego rodzaju płytach indukcyjnych i ceramicznych.