Arkana kulinariów

Placki z cukinii na wiele sposobów

Cukinia jest warzywem o lekko słodkim posmaku, w lecie, kiedy jest jej pod dostatkiem można spróbować ugotować coś fajnego właśnie z jej wykorzystaniem. Jednym z prostszych pomysłów są placki z cukinii, tym bardziej, że można jeść je na różne sposoby z różnymi dodatkami. Warto zdecydować się na ich przygotowanie już na najbliższy obiad, albo też zachować ten przepis kulinarny na przyszłe lato.

Lista niezbędnych składników

– na około 8 sztuk średniej wielkości placków potrzebna jest jedna, średniej wielkości cukinia

– 4 łyżki mąki pszennej

– 1 jajko

– dowolne zioła drobno posiekane

– przyprawy, sól, pieprz do smaku

– olej do smażenia

– dowolne dodatki

Sposób przygotowania oraz sposób jedzenia

Przyciętą na końcach cukinię należy zetrzeć na tarce bez obierania jej ze skórki. Najlepiej na dość dużych oczkach. Po umieszczeniu jej w misce należy ją zasolić dodając około płaskiej łyżki soli. Dzięki temu cukinia puści sok, który będziemy mogli odsączyć, a tym samym nie będzie nam on przeszkadzał podczas smażenia. Następnie w misce mieszamy odsączoną cukinię z jajkiem, mąką oraz dowolnymi, aromatycznymi przyprawami oraz ziołami. To może być natka pietruszki, oregano, zioła prowansalskie i inne tego rodzaju przyprawy. Następnym krokiem jest rozgrzanie patelni, a następnie formowanie łyżką porcji i układanie placków do smażenia na patelni. Każdy placek powinien być smażony z jednej strony na złoty kolor przez około 3 minuty.

Niektórzy smakosze cukinii zjadają takie placki same, ewentualnie doprawiają je odrobinę mocniej, aby były bardziej pikantne. Niektóre przepisy kulinarne proponują (w poradach MniamMniam.com znajdziesz ciekawe przykłady), aby do placków dodać odrobinę sera feta, ale wówczas trzeba uważać z dodawaniem soli, gdyż ser ten sam w sobie jest bardzo słony. Placki będą też doskonale smakować z różnego rodzaju sosami i dipami, a w szczególności z dobrze wszystkim znanym sosem czosnkowym, ale i z sosem tzatziki. Alternatywnym rozwiązaniem jest podanie do placków świeżych warzyw sezonowych jak na przykład pyszne pomidorki koktajlowe.