Arkana kulinariów

Placek po węgiersku

Ludzie uwielbiają jeść pyszne rzeczy i kiedy sami nie mamy czasu gotować, to bardzo często udajemy się do różnego rodzaju restauracji. W Polsce praktycznie na każdym rogu możemy znaleźć dobrą i drogą knajpę tego typu lub mały i rodzinny biznes. Najczęściej zamawiamy znane nam potrawy, z którymi mieliśmy do czynienia w życiu wiele razy. Przepis na placki ziemniaczane, które są często przez nas wybierane z karty dań jest bardzo prosty, a najlepiej smakują one z gulaszem, czyli są to placki po węgiersku. 

Placek po węgiersku

Przepis na placki ziemniaczane po węgiersku jest bardzo prosty i oczywiście na początku musimy usmażyć na oleju bądź oliwie pyszne placuszki, a w tym samym czasie warto również rozpocząć gotowanie mięsa na gulasz, które będzie potrzebowało sporo czasu. W skład placków po węgiersku wchodzi jeszcze bardzo często papryka i jak to przystało na potrawy węgierskie muszą być one bardzo pikantne. Ostre i dobrze przyprawione jedzenie stało się popularne wiele lat temu, kiedy naukowcy odkryli, że można dzięki niemu bardzo szybko schudnąć. 

źródło zdjęcia ziemniaczanych placków: https://www.mniammniam.com/przepis-na-tradycyjne-chrupiace-placki-ziemniaczane

Pyszne placki

Dzięki temu odkryciu ludzie zaczęli używać jeszcze więcej pieprzu i ostrej papryki i jedną z głównych potraw, które zyskały w tamtym czasie popularność były właśnie dobrze nam znane placki po węgiersku. Jest to najczęściej jedno z najszybszych dań, które otrzymamy po zamówieniu w restauracji. Gulasz jest bowiem gotowany już kilka dni wcześniej w dużych ilościach, a usmażenie placków zajmuje zazwyczaj zaledwie kilka minut.