Arkana kulinariów
zmywalnia

Odpowiednie wyposażenie zmywalni – mycie sprawne i komfortowe

Każda restauracja, firma cateringowa, kuchnia szpitalna czy hotelowa powinna posiadać odpowiednie wyposażenie zmywalni. Odpowiednio zaprojektowana i wyposażona zmywalnia  to gwarancja bezpieczeństwa, higieny pracy i prawidłowego funkcjonowania lokalu.

Urządzenia i meble w zmywalni

Wyposażenie w zmywalni (link) stanowią między innymi meble nierdzewne, takie jak:

 – stoły ze zlewami,

 – baseny gastronomiczne jedno i dwukomorowe,

 – stoły załadowcze do zmywarek,

 – stoły nierdzewne z otworami na odpadki,

 – regały nierdzewne ociekowe.

Inną grupę wyposażenia zmywalni stanowią urządzenia gastronomiczne, są to: zmywarki uniwersalne, zmywarki dedykowane specjalnie do szkła oraz zmywarki kapturowe przeznaczone do mycia większych naczyń, tac i dużych pojemników. Są to urządzenia o charakterystycznej budowie, zamiast standardowych drzwi zmywarka kapturowa posiada górną konstrukcję przypominającą kaptur. Zmywarki profesjonalne powinny być wyposażone w funkcję wyparzania naczyń i pompy wspomagające płukanie.

Zmywarka gastronomiczna a zmywarka domowa

Niektórzy właściciele małej gastronomii stosują w swoich zmywalniach zmywarki domowe zamiast zmywarek profesjonalnych. W dłuższej perspektywie takie działanie jest nieopłacalne, ponieważ zmywarki gastronomiczne mają dużo większą żywotność i wyższą jakość zmywania. Zmywarki gastronomiczne są wyposażone w termostaty kontrolujące temperaturę podczas mycia i płukania. Wyparzają naczynia w temperaturze 90 stopni, co pozwala na usunięcie bakterii, a naczynia po myciu są pozbawione smug.