Arkana kulinariów

Nasiona szałwii hiszpańskiej- nie tylko moda

Czy żywność może leczyć i zapobiegać chorobom? Zdecydowanie tak. Do jednych z bardziej wartościowych produktów spożywczych należą nasiona chia, które pokochało wiele osób ze względu na ich prozdrowotne właściwości.

Jak działają nasiona szałwii hiszpańskiej?

Produkty z dodatkiem nasion chia nie bez powodu można spotkać na półkach ze zdrową żywnością. Ten roślinny zamiennik jajka posiada wiele zalet usprawniając działanie organizmu. Wśród nich można wymienić:

  • poprawa pracy mózgu i ochrona układu nerwowego (zwiększenie koncentracji, pamięci i działanie uspokajające),
  • pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi),
  • zapobieganie rozwojowi cukrzycy i insulinooporności,
  • usprawnienie pracy przewodu pokarmowego (oczyszczanie jelit i poprawa trawienia),
  • zapewnia uczucie sytości (dzięki zawartości błonnika pokarmowego),
  • ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworów- raka piersi oraz raka szyjki macicy.

Jak spożywać chia?

Nasiona chia najlepiej jeść w całości. Są dobrym dodatkiem do jogurtów, koktajli, płatków śniadaniowych czy shake’ów. Sprawdza się także jako zagęszczacz do dań. W celu optymalnego działania, warto włączyć je do codziennej diety i spożywać regularnie. Dwie łyżki na dzień są dawką, która może przynieść sporo pozytywnych zmian zdrowotnych.

Jedzenie nasion chia to nie tylko moda- to świadome dbanie o zdrowie za pomocą diety.