Arkana kulinariów

Na co zwrócić uwagę wybierając piec konwekcyjny?

Profesjonalny piec konwekcyjny to bardzo uniwersalny sprzęt, dlatego też przy jego wyborze należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów. Oryginalne piece konwekcyjne od renomowanych producentów mogą naprawdę sporo kosztować, dlatego też tym bardziej warto poważnie przemyśleć swój zakup.

Na jaki model postawić?

Popularne piece konwekcyjne można podzielić przede wszystkim ze względu na ich źródło zasilania. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej nie tylko modele na prąd, ale również urządzenia na gaz, które z roku na rok zdobywają coraz większą popularność. Nowością na rynku są urządzenia combi. Mowa tutaj oczywiście o niezawodnych piecach konwekcyjnych, które mogą być zasilane nie tylko prądem, ale również gazem. Wybór konkretnego modelu zależy w dużej mierze od tego, jakie mamy możliwości dotyczące ich przyłączenia do instalacji.

Na co zwrócić uwagę?

Piece konwekcyjne dostępne są w wielu różnych rozmiarach, dlatego też warto zwrócić uwagę także na ten element. Jak powszechnie wiadomo większy piekarnik konwekcyjny nie zawsze zmieści się w niewielkiej kuchni. Pod uwagę należy wziąć długość, szerokość oraz głębokość. Dla wielu osób ciekawą propozycją może okazać się mobilny piekarnik konwekcyjny. Sprzęt tego typu może bardzo szybko zmienić swoje położenie, dzięki czemu aranżacja kuchni nie jest już tak dużym problemem.

Cenne wskazówki

Piec konwekcyjny jest bardzo często charakteryzowany przez GN (Gastro Norm). Mowa tutaj oczywiście o ustandaryzowanej wielkości pojemników spożywczych. W dużej mierze to właśnie dzięki tej wartości, można dowiedzieć się ile pojemników wykorzystywanych w kuchni zmieści się w piecu – https://sklep.technica.pl/piece-konwekcyjne. Standardowymi rozmiarami są pojemniki o wymiarach 530 x 325 mm. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, aby postawić na urządzenia od renomowanych producentów na które udzielana jest gwarancja.