Arkana kulinariów

Moc smaku, moc zdrowia. Co warto wiedzieć o gałce muszkatołowej?

Po gałkę muszkatołową często sięgają miłośnicy sufletów i serowych sosów, jest ona z powodzeniem stosowana również do dań warzywnych oraz jajek. Przyprawa ta kusi jednak nie tylko smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą.

Rola gałki muszkatołowej w zdrowej diecie

Po takie przyprawy, jak gałka muszkatołowa, bardzo chętnie sięgają miłośnicy zdrowego stylu życia. Dlaczego? Bo ta przyprawa pozwala wzmocnić organizm solidną porcją witaminy (m.in. witaminą A, C oraz B6) i składników mineralnych (m.in. żelaza, magnezu, potasu oraz cynku). Gałka jest jednocześnie dobrym źródłem cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, warto zatem włączyć ją do swego menu. Co można zyskać?

W jaki sposób gałka muszkatołowa wpływa na zdrowie?

Z niezwykłych właściwości gałki muszkatołowej chętnie korzystają te osoby, które często mają problemy z trawieniem. Dzięki tej przyprawie wzdęcia przestają być problemem, podobnie jak te dolegliwości, które towarzyszą chorobie wrzodowej. Wiadomo też, że przyprawa ta może mieć dobry wpływ na proces krzepnięcia krwi, dzięki czemu odgrywa dość istotną rolę w profilaktyce zakrzepicy.

Dla miłośników zdrowej i dobrej kuchni, przyprawa ta będzie rewelacyjnym wsparciem. Gałkę można dodawać i do pierników, i do białych kiełbas, można nią doprawiać owoce morza oraz specjały kuchni indyjskiej. To uniwersalny, a przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek, z mocy którego warto skorzystać.

Zobacz więcej