Arkana kulinariów

Jakie naczynia do piwa kupić?

Z pewnością piwo to jeden z najbardziej zróżnicowanych trunków. Ma to bezpośrednie odzwierciedlenie w ilości oferowanych przez producentów rodzajów naczyń. Współcześnie szkło barowe przeznaczone do piwa obejmuje co najmniej kilkanaście różnych modeli. W które z nich powinien być wyposażony każdy lokal?

Podstawowe szkło do lokalu

W zależności od oferowanych trunków w lokalu powinny znaleźć się inne rodzaje szkła. W przypadku piwa bez cienia wątpliwości najpopularniejszym rozwiązaniem są kufle oraz klasyczne szklanki do piwa. Ze względu na swoją uniwersalność znajdują one zastosowanie w każdej restauracji, czy też w barze. Niemniej jednak nie powinien to być jedyny rodzaj oferowanego szkła w lokalu. Jakie są inne popularne naczynia, które mogą nadać trunkowi niepowtarzalnego charakteru?

Inne naczynia do piwa

Z pewnością jednym z najpopularniejszych rodzajów szkła barowego jest pokal. Pokale to nic innego jak szklanki, które wyróżniają się nóżką u jej spokój. Ze względu na swój wyjątkowy kształt pokal może zatrzymać znajdującą się na piwie pianę, dzięki czemu uwalniane aromaty dostają się do otoczenia w sposób stopniowy. Pokal sprawdzi się doskonale do serwowania koźlaków, ciemnych lakierów, pilznerów.

Mówiąc o naczyniach do piwa nie sposób nie wspomnieć o kielichach znanych jako snifter. Ten rodzaj szkła do piwa wyróżnia się szerokim kształtem u spodu oraz zwężaniem się idąc ku górze. Dodatkowo tego rodzaju szło jest wyposażone w nóżkę. Naczynie sprawdza się doskonale do takich wyrazistych i aromatycznych piw jak koźlak czy też stout. W jakie inne szkło do piwa warto jeszcze zainwestować?

Dobrym pomysłem może być wyposażenie lokalu w kieliszki do piwa znane jako tulip. Wyróżniają się one pękatą czasza w dolnej części oraz unikatowym załamaniem w górnej części kieliszka. Ze względu na swój kształt tulip może z powodzeniem zatrzymywać gromadzącą się pianę oraz znajdujące się w niej aromaty. Tego rodzaju szkło nadaje również piwu niepowtarzalnych walorów estetycznych.

Źródło: Technica