Arkana kulinariów

Jak wybrać deskę do kuchni?

Są takie produkty i akcesoria, które znajdziemy w każdej kuchni, niezależnie od tego, jaki rodzaj potraw serwuje czy z jakiego kraju się wywodzie. Oczywiście należą do nich noże, ale również odpowiednie powierzchnie do cięcia i szatkowania rozmaitych składników – czyli najczęściej właściwe deski. Niewiele osób wie, że od ich wyboru zależna jest m.in. jakość potraw oraz higiena w kuchni.

Wciąż w kuchniach domowych często jest tylko jedna deska, która dodatkowo niekoniecznie jest najlepszej jakości. To w połączeniu z niedokładnym umyciem deski z nieodpowiedniego materiału sprawia, że możemy mieć spory problem zdrowotny, jeśli przygotowujemy konkretne składniki potraw jedne po drugich, dodatkowo nie poddając ich obróbce termicznej.

Różne deski – różne pokarmy

Przede wszystkim warto wiedzieć, że w kuchni powinniśmy mieć różne deski kuchenne. Mogą to być nawet deski z tego samego materiału, które jednak powinny być przystosowane do krojenia różnych składników. Podstawą jest posiadanie osobnej deski do krojenia i obrabiania surowego mięsa, a osobnej do innych składników, zwłaszcza warzyw.

Właściwy materiał

Bardzo istotną sprawą jest również odpowiedni materiał, z którego stworzona jest deska. Dobrze jest wybierać np. deski bambusowe, ponieważ są one wykonane z takiego drewna, które samo w sobie zachowuje sporą higieniczność oraz nie sprzyja pozostawaniu na powierzchni różnych zarazków. Z kolei deski plastikowe mogą przy ostrych nożach się po prostu nie sprawdzić.