Arkana kulinariów

Jak udekorować potrawy?

Przygotowywanie kolacji dla najbliższych to nie lada wyzwanie. Warto zadbać nie tylko o smak potraw, ale także o ich wygląd. W jaki sposób to zrobić? Do ozdabiania dań warto użyć czegoś jadalnego. To pozwoli uniknąć niemiłych niespodzianek. Udekorować można na przykład wierzch sałatki. Takie zadbanie o szczegóły z pewnością zrobi wrażenie na większości gości. Poza tym je się także oczami, więc ozdabianie potraw wpływa na ich smak.

Jak udekorować potrawy?

Przydać do tego celu może się odpowiednia krajalnica do warzyw julienne. To gadżet, który przypomina tradycyjną obieraczkę, jednak trochę się od niej różni. Ma bowiem nieco inne nożyki, które pozwalają uzyskać z warzyw ciekawsze w wyglądzie słupki. W ten sposób można użyć obieraczki do warzyw julienne na przykład do buraka, który ułożony w finezyjny sposób na sałatce z pewnością zachęci do jej zjedzenia. W ten sam sposób można odmienić zwykłe kanapki. Małe paseczki marchewki ułożone w ciekawy sposób na pewno zachęcą niejedno dziecko do zjedzenia śniadania, co jak wie wielu rodziców nie jest najłatwiejszym zadaniem. Ozdoby z warzyw na kolacji mogą się pojawić także na półmisku z serami. Poza tym warto je wykorzystać do udekorowania nalanej już do miseczek zupy krem z dyni bądź z pora.