Arkana kulinariów

Do czego służy sól peklowa?

W wielu sklepach na półkach można zauważyć obok tradycyjnej soli warzone – sól peklową. Niestety nie wszyscy wiedzą co to za przyprawa oraz do czego ona służy. Dlatego tez w poniższym artykule, przedstawiamy sól, która jest niezwykle ważną przyprawą w wielu kuchniach oraz która może mieć naprawdę wiele zastosowań.

  1. Skład soli peklowej
    Sól peklowa w smaku bardzo przypomina tradycyjną sól. Jej skład jednak jest trochę inny. Dzieje się tak dlatego, iż ta przyprawa w swoim składzie oprócz mieszkanki soli warzonej posiada jeszcze substancje konserwujące, które są niezastąpione przy procesie peklowania lub konserwowania mięsa. To dzięki nim bowiem, mięso nie psuje się tak szybko a jego smak jest bardziej wyrazisty i świeższy.
  2. Zastosowanie
    Jak wspomniano wyżej, ta sól idealnie nadaje się do peklowania i konserwowania mięs, szynek czy kiełbas, zdecydowanie wpływając na ich jakość, smak i zapach. To dzięki niej powstają aromatyczne zalewy oraz marynaty, w których mięso nabiera wyrazistości. To ona doskonale konserwuje mięso i zabezpiecza przed rozwijaniem się w nich różnych, niechcianych bakterii. Sól peklowa (sprawdź na Planteon.pl) idealnie też zmiękcza mięso oraz dba o prawidłową ilość wody w nim w procesie jego obróbki.
  3. Jaką sól wybrać?
    Na rynku można spotkać wiele rodzajów soli peklowej, pochodzących od różnych producentów. Warto jednak postawić na taką, która posiada atesty i jest produktem starannie wyselekcjonowanym. Szczególnie zaleca się to osobom, które sól peklową używają bardzo często w swojej kuchni.