Arkana kulinariów
taboret

Dlaczego warto zdecydować się na zakup taboretów gastronomicznych?

Taborety gastronomiczne są urządzeniami, które znacząco podnoszą jakość pracy lokalu gastronomicznego. Pozwalają one na wygodną pracę z masywnymi naczyniami po brzegi wypełnionymi różnego rodzaju potrawami. Dzięki swojej budowie zajmują one niewiele miejsca, a inwestycja w nie wiąże się z dużymi korzyściami dla restauracji. Co warto wiedzieć o tych urządzeniach przed ich zakupem?

Z czego wykonane są takie taborety i jaka jest ich budowa?

Materiałem używanym do produkcji tego sprzętu jest stal nierdzewna. Dzięki niej urządzenie jest łatwe do utrzymywania w czystości oraz charakteryzuje się zwiększoną odpornością na korozję i zniszczenie pod wpływem różnych czynników, których w końcu w kuchni nie brakuje. Wyposażenie swoim wyglądem przypomina zwykły taboret kuchenny, pośrodku którego umieszczony został palnik gazowy, elektryczny lub płyta indukcyjna. 

Dlaczego warto zainwestować w taki sprzęt?

taboret

Podnoszenie ciężkich garnków na wysokość kuchenki gazowej jest bardzo niewygodne, a czasem nawet niewykonalne w przypadku osób o drobniejszej budowie ciała. Wykorzystanie taboretów gastronomicznych pozwala na łatwą obróbkę cieplną potraw znajdujących się w naczyniach, których pojemność może dochodzić nawet do kilkudziesięciu litrów. Wysokość takiego sprzętu wynosi zaledwie 35-40 centymetrów, co oznacza, że droga jaką musi pokonać naczynie z potrawą jest nieporównywalnie mniejsza niż w przypadku zwykłej kuchenki gazowej. Dzięki tym urządzeniom pracownicy lokalu gastronomicznego po prostu nie są zmuszeni nadwyrężać swojego zdrowia w trakcie dźwigania wielkich ciężarów.