Arkana kulinariów

Dbaj o ostrość noży

Ostre noże w kuchni nie tylko są niezastąpione, ale również dodatkowo w dużej mierze konieczne. Tępy nóż nie tylko zniechęci nas do eksperymentów kulinarnych, ale również stanowi niejakie zagrożenie – wbrew pozorom to właśnie nim o wiele łatwiej jest zrobić sobie krzywdę. W dobrej kuchni noże powinny być zawsze ostre i jest przynajmniej kilka sposobów, aby o to zadbać.

Wszystkie noże, które mamy w swojej kuchni, wymagają regularnego ostrzenia, ale i dbania o ich jakość podczas zakupu czy użytkowanie zgodne z przeznaczeniem. Problemem staje się choćby używanie noży do takich czynności, do których nie zostały stworzone, przez co mogą się nie tylko po części złamać, ale nawet zniszczyć całkowicie i nie nadawać do dalszego użytkowania.

Uważaj na rodzaje

Warto pamiętać o tym, że nie wszystkie produkty będzie nam tak samo łatwo pokroić z pomocą konkretnych noży. Przykładowo, do pieczywa dobrze jest posiadać nóż z ząbkami, który jednak nie sprawdzi się w przypadku mięsa. Do filetowania mięsa czy ryb dobrze jest posiadać cienki, długi nóż, który będzie pomocny przy oddzielaniu mięsa na cienkie plastry.

Dbaj o ostrość

Istnieje kilka rodzajów materiałów, z których mogą być wykonane noże. Przykładowo, noży ceramicznych nie da się ostrzyć, jednak zachowują one długo ostrość; jednocześnie są dość delikatne i sprawdza się przy miękkich produktach, bo łatwo je wyszczerbić. Z kolei noże stalowe możemy ostrzyć przy pomocy odpowiedniej ostrzałki, ale są również bardziej wytrzymałe.