Arkana kulinariów

Aromatyczne zioła prowansalskie w kuchni

We współczesnych czasach każda nowoczesna gospodyni używa podczas przygotowywania pysznych potraw dla całej rodziny różnorodne zioła oraz przyprawy. Dzięki nim przyrządzone dania jeszcze lepiej smakują oraz potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie.

Wyśmienite zioła z Prowansji

Zioła prowansalskie (sprawdź na Planteon.pl) są powszechnienie użytkowane w kuchniach niemalże całego świata. Ich nazwa wywodzi się od bogatego w aromatyczne w różnorodne zioła regionu położonego we Francji zwanego Prowansją. Okolica ta od dawna słynie z bardzo urodzajnych gleb, nadmorskiego klimatu oraz wyśmienitej kuchni.

Zioła te są niezwykle aromatyczną mieszanką ziół takich jak: rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber ogrodowy, majeranek oraz oregano. Do oryginalnych francuskich ziół zawsze jest także dodawana aromatyczna lawenda.

Prowansalskie zioła w kuchni

Zioła te są obecnie powszechnie doceniane przez mnóstwo nowoczesnych pań domu. I nic w tym dziwnego, gdyż dodają one każdej przyrządzonej potrawie wyjątkowego smaku oraz niezwykłego aromatu.

Z pomocą tej niezwykle aromatycznej mieszanki ziół można przyrządzić wiele bardzo pysznych dań mięsnych. Mnóstwo gospodyni domowych wykorzystuje je do przyprawiania białych serów, poszczególnych sosów ziołowych oraz dań z grilla. Ponadto doskonale nadają się do różnorodnych farszy, dań z rybnych oraz zup i sałatek.

Przy odrobinie zdolności kulinarnych z pomocą tych wyjątkowych ziół można przyrządzić naprawdę pyszne oraz bardzo aromatyczne potrawy.